ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ
Συντάχθηκε απο τον/την nikos    Σάββατο, 22 Μάιος 2010 18:14    Εκτύπωση

Θάνος Μικρούτσικος

Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι Έλληνας συνθέτης.

Γεννήθηκε το 1947 στην Πάτρα, σπούδασε πιάνο στην Φιλαρμονική Εταιρία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο. Επίσης, σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. ʼρχισε να συνθέτει στα τέλη της δεκαετίας του '60, αλλά επίσημα εμφανίστηκε το 1975, με το δίσκο Πολιτικά τραγούδια. Συνέχισε την πορεία του ως στρατευμένος δημιουργός μελοποιώντας Ρίτσο, Μαγιακόφσκι, Μάνο Ελευθερίου, Μπρεχτ και άλλους. Οι δίσκοι του "Καντάτα για τη Μακρόνησο", "Φουέντε Οβεχούνα", "Τροπάρια για Φονιάδες", "Μουσική πράξη στον Μπρεχτ", είναι χαρακτηριστικοί του κλίματος της μεταπολίτευσης της περιόδου 1975-78. Ειδικά η "Καντάτα για τη Μακρόνησο", έργο πρωτοποριακό για την εποχή του, όπου ο συνθέτης πειραματίζεται πάνω στην ατονική μουσική, γνώρισε διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και σημαδεύτηκε από την καταπληκτική ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη.

Στη συνέχεια, με τον δίσκο Σταυρός Του Νότου, σε ποίηση Νίκου Καββαδία, ανοίχτηκε σε ευρύτερη τραγουδιστική θεματική, υπηρετώντας παράλληλα το θέατρο, καθώς και την ηλεκτρονική και ατονική μουσική. Με την ίδια αγάπη πάντα για τον έμμετρο λόγο συνεχίζει να μελοποιεί Ρίτσο, Αλκαίο, Τριπολίτη, Βιγιόν, Καβάφη και άλλους. Ακόμα, έχει παρουσιάσει την όπερα Ελένη.

Έχει λάβει αξιοπρεπή αναγνώριση του έργου του στην δυτική Ευρώπη. Στη διάρκεια της καριέρας του κατόρθωσε να ελευθερώσει τη μορφή του ελληνικού τραγουδιού, προσθέτοντας στοιχεία από την νεοτεριστική και κλασσικιστική δυτικο-ευρωπαϊκή παράδοση, ενώ πειραματίστηκε με την μίξη τονικών και ατονικών στοιχείων και τη μορφική παραλλαγή. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Εταιρίας Νέας Μουσικής και του Μουσικού Αναλογίου, ενώ επίσης εμπνεύστηκε και διηύθυνε το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. Το 1993 ορίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού και, ένα χρόνο αργότερα, ανέλαβε επικεφαλής του υπουργείο, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 1996.


Δισκογραφία

* 1975 Πολιτικά τραγούδια (Lyra)
* 1976 Καντάτα για την Μακρόνησο/Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη (Lyra)
* 1977 Φουέντε Οβεχούνα (Lyra)
* 1977 Τροπάρια για φονιάδες (Lyra)
* 1978 Τραγούδια της λευτεριάς (Lyra)
* 1978 Μουσική πράξη στον Μπέρτολτ Μπρέχτ (Lyra)
* 1979 Ο σταυρός του νότου (Lyra)
* 1980 Ευριπίδης IV (Lyra)
* 1981 Λεοντής-Μικρούτσικος: Συναυλίες 81 (CBS)
* 1982 Εμπάργκο (CBS)
* 1983 Ιχνογραφία- Ο γέρος της Αλεξάνδρειας (CBS)
* 1983 Αραπιά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί (CBS)
* 1984 Βίκτωρ-Βικτωρία (CBS)
* 1985 Αντιθέσεις (ΕΤ.ΝΕ.Μ.)
* 1985 Ντούο για άλτο σαξόφωνο και ηλεκτρικό μπάσο (ΕΤ.ΝΕ.Μ.)
* 1986 Η αγάπη είναι ζάλη (ΜΙΝΟS)
* 1987 Στον Μάνο Λοϊζο-Νύχτα με σκιές χρωματιστές (ΜΙΝΟS)
* 1988 Όλα από χέρι καμένα (ΜΙΝΟS)
* 1989 Ελλάς κατόπιν αορτής (CBS)
* 1989 Όσο κρατάει ένας καφές (ΜΙΝΟS)
* 1990 Για πιάνο και φωνή (ΜΙΝΟS)
* 1990 Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια (ΜΙΝΟS)
* 1991 Γραμμές των οριζόντων (ΜΙΝΟS)
* 1992 Συγνώμη για την άμυνα (ΜΙΝΟS)
* 1992 Music for two (ΜΙΝΟS)
* 1994 Volpe d' amore (ΕΜΙ)
* 1996 Τα παραμύθια της γαλάζιας γραμμής (ΜΙΝΟS)
* 1996 Στου αιώνα την παράγκα (ΜΙΝΟS)
* 1997 Ποίηση με μουσική (ΕΜΙ)
* 1997 Η ιστορία της Λούλου (ΕΜΙ)
* 1997 Ψάξε στ' όνειρο μας (ΜΙΝΟS)
* 1998 Στην αγκαλιά της άκρης (ΕΜΙ)
* 1998 Ο Θάνος Μικρούτσικος τραγουδά Θάνο Μικρούτσικο (ΕΜΙ)
* 1998 For sax and strings and love and dreams (Agora)
* 1998 Slow motion (ΕΜΙ)
* 1999 The return of Helen (ΕΜΙ)
* 1999 Θάλασσα στη σκάλα (ΜΙΝΟS)
* 2000 Σφεντόνα Live
* 2000 Ο Θάνος Μικρούτσικος στη Λύρα
* 2000 Live Στη Σφεντόνα MINOS EMI
* 2001 Του Απείρου Εραστής
* 2001 Dance and Memories EMI Classics
* 2001 Οι Κυρίες Του Θάνου Μικρούτσικου (MINOS EMI)
* 2001 Στον Τόπο Μου Είμαι Τέλεια Ξένος (MINOS EMI)
* 2002 Αυτά Που Τραγουδήσαμε (MINOS EMI)
* 2002 Ολα Τα Πρόσωπα (MINOS EMI)
* 2002 Ο ʼμλετ Της Σελήνης (MINOS EMI)
* 2004 Σχοινοβάτης (MINOS EMI)
* 2006 Υπέροχα Μονάχοι (Legend)
* 2007 Παράξενο δεν είναι ;

Συμμετοχές

* 1980 Δελτίο καιρού (CBS)
* 1981 Τα αντάρτικα (Lyra)
* 1983 Αυτά τα βράδια (CBS)
* 1988 Τραγούδια από το θέατρο (Lyra)
* 1995 Ανάσα η τέχνη της καρδιάς (Polydor)
* 1999 Το άρωμα του χρόνου (ΕΜΙ)
* 2000 Στην άκρη ενός φιλιού )

 

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

1978 ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ
1979 ΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙ
1979 ΕΝΑΣ ΝΕΓΡΟΣ ΘΕΡΜΑΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ
1985 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1988 ΟΛΑ ΑΠΟ ΧΕΡΙ ΚΑΜΕΝΑ
1988 ΜΠΟΥΜ
1988 ΚΑΝΤΙΛΑΚ
1988 ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ
1988 ΑΛΙΚΗ
1988 ΚΟΝΤΡΟΛ
1988 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΑΤΟ
1988 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ
1988 ΓΕΝΕΘΛΙΑ '86
1988 ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ
1991 ΕΝΑΣ ΝΕΓΡΟΣ ΘΕΡΜΑΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ
1991 FEDERICO GARCIA LORCA
1991 WILLIAM GEORGE ALLUM
1991 CAMBAY'S WATER
1999 ΜΙΚΡΕΣ ΝΟΘΕΙΕΣ
1999 ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ
1999 ΕΦΗΒΑ ΓΕΡΑΚΙΑ
1999 Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
1999 ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ
1999 ΚΡΑΤΑ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ
1999 ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΕΡΑΣΩ
1999 ΤΟ ΤΡΕΝΟ (Γ '96)
1999 ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
1999 ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ
1999 ΑΝΟΙΞΗ ΜΠΑΙΝΕΙ
1999 ΣΚΛΗΡΟ ΓΑΛΑΖΙΟ
1999 ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΣ
1999 ΚΑΤΑΔΟΤΕΣ
2000 ΕΡΩΤΙΚΟ
2000 ΤΟ ΜΗΔΕΝ
2000 ΑΡΜΙΔΑ
2000 ΓΥΝΑΙΚΑ

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

Απαγορεύεται μερική ή ολική αντιγραφή κειμένων ή χρήση φωτογραφιών/εικόνων χωρίς τη συγκατάθεσή μας.
Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάτι, ζητήστε γραπτή άδεια με τη μέσω της "φόρμας επικοινωνίας". (Νόμος περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.)
Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων, φωτογραφιών, media και αρχείων γενικώς, είναι κατοχυρωμένα και η υποκλοπή θα διωχθεί με όλα τα νόμιμα μέσα και ενέργειες, ως παράνομη πράξη.


Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 27 Μάιος 2010 21:58 )
 
Visit Us on Facebook.
Youtube-videos
Twitter
Ραδιο Vasilisp